top of page
210321_Kerken_fotos_88.jpg
210205_Klooster_fotos_137.jpg
210321_Kerken_fotos_33.jpg
210205_Klooster_fotos_82.jpg

IN
LOCO
DICTO
ROSENDALE

In opdracht van de congregatie Charitas zijn we bezig gegaan met het opstellen van een rapport over de kerken en kloosters in Roosendaal.

 

Want Roosendaal is een plaats met een intens rijke Roomse historie. Maar wat heeft er eigenlijk precies gestaan? Wat is er in de afgelopen jaren veranderd: wat is er bijgebouwd, maar vooral ook wat is er afgebroken? Welke verhalen dragen het verleden en hoe manifesteert dit zich in het heden?

 

De focus ligt in dit rapport dan ook op het materiële erfgoed: de kerken en kloostergebouwen. De atlas neemt de lezer mee langs de verhalen van de congregaties en parochies. Telkens wordt toegespitst op de kerken en kloostergebouwen, hoe deze gebouwen er nu nog bij staan, of wat ervoor in de plaats is gekomen. In dit rapport worden foto’s van vroeger, uit het West-Brabants Archief, naast foto’s van het heden gelegd. Zo wordt de ontwikkeling van Roosendaal in beeld gebracht. Meerdere kaarten en tijdlijnen verduidelijken het verhaal en geven de geschiedenis van de congregaties en parochies voet aan de grond. De atlas is tot stand gekomen door een uitgebreid literatuuronderzoek en een fotorapportage van alle gebouwen en locaties.

 

Dit alles door een Masterstudent stedenbouw van de Technische Universiteit Delft. Tijdens de coronapandemie heeft hij zich ingezet om alles in beeld en woord te brengen. Op 4 oktober 2021 is de atlas opgeleverd, deze oplevering ging gepaard met een stadswandeling onder begeleiding van de stadshistoricus van Roosendaal en een presentatie over het religieus erfgoed in Roosendaal.

 

Op deze pagina vind je een aantal afbeeldingen en tijdlijnen uit de atlas en foto’s van de oplevering. Om de atlas (gratis) in te zien kan je ons contacteren! We delen graag deze inspirerende verhalen. Onderaan op de Home-pagina vind je onze contact gegevens.

210205_Klooster_fotos_11.jpg
210205_Klooster_fotos_61.jpg
210321_Kerken_fotos_2.jpg
210321_Kerken_fotos_28.jpg
bottom of page