top of page
210321_Kerken_fotos_78.jpg
210321_Kerken_fotos_75.jpg
DSC04775.JPG
210321_Kerken_fotos_79.jpg

ST.
JANSKERK
ROOSENDAAL

De Sint Jan, een prachtig rijksmonument in het midden van Roosendaal. Samen met het oude raadhuis vormt de kerk het hart van de stad. Het iconische kerkgebouw is van grote cultuurhistorische waarde voor Roosendaal. De geschiedenis van de stad en van de kerk gaan terug tot in de dertiende eeuw. In en om het gebouw vonden vele historische ontwikkelingen plaats.

In 2003 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. De Sint Jan werd vervolgens gebruikt voor grote feesten en partijen, maar afgelopen jaar kwam de kerk definitief leeg te staan. In het hart van de stad Roosendaal bevindt zich een gat van de leegstaande cultuurhistorische Sint Jan kerk, opzoek naar een nieuwe openbaar toegankelijke functie, waar de historie van de kerk samenvloeit met een blik op de toekomst.


Omdat er in het verleden allerlei functies waren geprobeerd die het niet gered hebben om een sluitende businesscase te creëren, zijn we op zoek gegaan naar het vergroten van het verhuurbare vloeroppervlak.


Door middel van een semipermanente verbouwing wordt de kerk op een duurzame manier functioneel gemaakt zonder afbreuk te doen aan haar erfgoed. In beide zijbeuken worden twee nieuwe verdiepingen met glazen units toegevoegd. In deze transparante ruimtelijke sfeer, die samen vloeit met de architectuur van de kerk zelf, komen werkruimtes en ateliers. Het open en flexibele karakter nodigt uit om samen te werken onderling en biedt ruimte voor personen en organisaties met een sociaal-maatschappelijk of culturele doelstelling. In de hoogte tussen de gewelven van de kerk, geeft de galerij die de werkruimten verbindt ook de plek om zitruimte te creëren tijdens concerten of opvoeringen.

Het middenschip blijft één open ruimte, die verbinding vormt tussen de verschillende functies die in de kerk te vinden zijn. Met een Grand Café met eigen bierbrouwerij in het zuidelijke transept biedt deze ruimte een ideale locatie voor grotere evenementen als een nieuwjaarsreceptie voor de gemeente, concerten of bruiloften. Ook is het plan hier een maandelijks terugkerende overdekte pop-up markt te plaatsen.

Het Grand Café moet geen concurrentie gaan vormen met de rest van de horeca in het centrum van de stad en mag juist als etalage gebruikt worden voor het aanbod van horecaondernemers in Roosendaal. Doormiddel van restaurant take-overs – waar de keuken tijdelijk wordt overgenomen door een horecaondernemer uit de buurt – en de vorm van een delivery-restaurant – waar besteld kan worden van een uitgebreid scala van kaarten van horeca in de buurt, welke vervolgens gebracht worden naar de kerk – betrekken we de lokale horeca bij deze vernieuwende locatie.

Centraal in het plan staat de toewijding aan cultuur in de vorm van kunst, dans en muziek. Er komt er een tentoonstellingsruimte met de geschiedenis van katholiek West-Brabant en de geschiedenis van de Sint Jan in samenwerking met het Bisdom Breda. En in samenwerking met het Tongerlohuys komt er een expositie van hedendaagse kunst uit Roosendaal. Verscheidene van de glazen units worden ingezet als ateliers, waar het maakproces van kunst tot expositie zichtbaar gemaakt wordt. Ook komt er ruimte beschikbaar voor muziek- en dansstudio’s en wordt er plaats gegeven aan oefenruimte voor kerkkoren uit de omgeving.

Door het creëren van meerdere verdiepingen die bestaan uit verhuurbare units is het gelukt een sluitende businesscase te vormen. Hierin vormt de balans tussen de vaste huur van de units en de flexibele huur van ruimten, evenementen, horeca en de brouwerij de basis. Het is belangrijk dat er veel inzet getoond wordt in de vorm van programmamanagement om de flexibele huur te begeleiden, maar de uiteindelijke bijdrage brengt deze inkomstenstroom op het goede niveau.


Het doel van de hervorming van de Sint Jan is niet om te breken met het verleden Jan van de kerk, maar om juist weer ruimte te bieden aan het samenkomen van mensen en ideeën. Om een kern te vormen in de stad en verschillende vormen van cultuur te bundelen tot een sterker geheel.

bottom of page